Jajka po szkocku z kaszanką

Jajka po szkocku z kaszanką
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis

Składniki:
½ małej cebuli, drobno posiekanej
pęczek szałwii, drobno posiekanej
200 g mielonej wieprzowiny
100 g zwartej kaszanki (black pudding), drobno pokrojonej
4 jajka w temperaturze pokojowej
50 g mąki
1 jajko, roztrzepane
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
brązowy sos do podania

Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć do miękkości bez zrumieniania. Dodać szałwię i smażyć dwie minuty. Przełożyć do mięsa. Wmieszać kaszankę, starając się jej nie pokruszyć. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 kulki, włożyć do lodówki. Jajka włożyć do wrzącej wody na około 4 minuty, ostudzić w lodowatej wodzie, obrać. Każde jajko obkleić kulką mięsa, uformować równe kule. Każdą kulę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 ˚C, aż zaczną wypływać, co oznacza, że są gotowe. Podawać z brązowym sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE