Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis

Na sos holenderski:
3 żółtka
1 ½ łyżki soku z cytryny
175 g roztopionego ciepłego masła

Do jajek:
4 jajka w temperaturze pokojowej
2 bułeczki, przekrojone na pół i opieczone
4 plastry szynki

Sos holenderski:
Żółtka, sok z cytryny i 1 łyżkę wody umieść w blenderze i miksuj, aż powstanie gładka mieszanina. Powoli dodaj ciepłe masło, cały czas miksując. Kontynuuj, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Dopraw solą morską i białym pieprzem. Odstaw w ciepłe miejsce.

Jajka:
Na patelnię wlej 5 cm wody i postaw na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wyłącz gaz i delikatnie wbij jajka do wody. Nakryj patelnię i pozostaw na 3 minuty lub do chwili, gdy białko się zetnie. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Na każdym talerzu umieść połowę bułeczki. Na niej połóż plaster szynki, a następnie jajko. Łyżką nałóż sos holenderski i natychmiast podaj.


© Bill Granger

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE