Jajka faszerowane po polsku

Jajka faszerowane po polsku
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżki usiekanej drobniutko zielonej pietruszki
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach ) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć białka i żółtka. Jajka i osączone grzyby przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać tartą bułką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek (farszem do dołu) usmażyć. Podawać na gorąco lub na zimno.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE