Jajka Benedict na placuszkach

Jajka Benedict na placuszkach
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
250 g masła
3 żółtka
1 łyżka wody
sok z ½ cytryny
szczypta białego pieprzu i soli
2 łyżki octu z białego wina
4 jajka
4 placuszki
4 plasterki wędzonego boczku

Przygotowanie:
Robimy sos hollandaise: stapiamy masło w rondlu i trzymamy w cieple. Wrzucamy żółtka do malaksera, dodajemy wodę i sok z cytryny, miksujemy na małych obrotach do uzyskania jasnej, gładkiej emulsji. Przy włączonym silniku wlewamy po trochu, cienkim strumieniem stopione masło, aż powstanie jednolity sos o konsystencji majonezu. Przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i trzymamy w cieple. Opiekamy boczek i placuszki pod gorącym grillem lub na płycie. Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy ocet, zmniejszamy ogień, wbijamy jajka do osobnych miseczek lub filiżanek, delikatnie wlewamy jajka do wody i gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym. Na każdym talerzu kładziemy placuszek, przykrywamy jajkiem w koszulce, polewamy sosem hollandaise. Na wierzchu kładziemy plasterek boczku i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE