Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis


Składniki:
pół kilograma szparagów
2 łyżki oliwy
6 dużych jaj
3 łyżki mleka
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Resztę układamy w brytfannie i skrapiamy oliwą, która pięknie podkreśli aromat warzyw. Doprawiamy gruboziarnistą solą morską, pieprzem i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze dwustu dwudziestu stopni. Jajka wybijamy kolejno do miseczki, żeby sprawdzić czy są świeże. Rozkłócimy je i dolewamy 3 łyżki mleka, żeby jajecznica stała się bardziej kremowa. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki masła i wlewamy na nią rozbełtane z mlekiem jajka. Smażymy wolno na niewielkim ogniu przez mniej więcej 20 minut cały czas delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz porcję zrumienionych szparagów i usmażonej jajecznicy.

© Claire Robinson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE