Jaja z sardelami

Jaja z sardelami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka ketchupu
  • ostre tabasco
  • fileciki sardeli
  • kapary
  • posiekana czerowna cebula

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ostrożnie włożyć 4 jajka do wrzącej wody tak, aby je przykryła. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 9 minut. Wylać wrzątek i potrząsnąć energicznie garnuszkiem, aby rozbić skorupki jaj. Zalać zimną wodą. Wrzucić kostki lodu. Jajka powinny całkowicie wystygnąć. Obrać i przekroić na pół. Ułożyć po dwa przepołowione jajka na dwóch talerzach lub na jednym półmisku. W miseczce wymieszać na gładką masę 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę ketchupu i solidny chlust ostrego tabasco. Polać jajka sosem. Na połówkach jajka położyć po 1 filecie sardeli. Posypać kaparami i posiekaną 1 łyżką czerwonej cebuli. Podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE