Jagnięce kebaby

Jagnięce kebaby
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Jagnięcina:
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
¾ łyżeczki mielonego kminu
600 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego w kostkę o boku 3 cm
szczypta soli

Sos jogurtowy:
150 g gęstego jogurtu greckiego
1 łyżka pasty sezamowej tahini
garść świeżej mięty, posiekanej
2 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
szczypta soli

Do podania:
4 płaskie pszenne placki typu pita, tortilla, chapati albo maca
200 g czerwonej albo białej kapusty bez głąba, drobno poszatkowanej
odrobina gotowego sosu chili
2 dojrzałe pomidory, pokrojone na plasterki
½ czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej na cienkie plasterki
4 ogórki kiszone albo konserwowe, pokrojone na cienkie plasterki
marynowane chili, do smaku (opcjonalnie)
1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie czosnek z kminem w dużej misce. Dodaj pokrojoną jagnięcinę i obtocz w przyprawach. Odstaw na bok na 2 godziny albo wstaw do lodówki na całą noc. Rozgrzej grill albo patelnię grillową i partiami piecz/smaż jagnięcinę, aż na mięsie pojawią się ślady zwęglenia (po 3 -4 min z każdej strony). Zdejmij mięso na talerz i przykryj folią aluminiową. Wymieszaj w misce wszystkie składniki sosu jogurtowego, aż się połączą. Rozgrzej dużą patelnię na małym ogniu i podgrzewaj po 1 placku przez 1-2 min z każdej strony. Nałóż na każdy placek po łyżce sosu jogurtowego i trochę poszatkowanej kapusty. Pokrop sosem chili. Dodaj po 2 plasterki pomidora, pokrojone ogórki, kawałki jagnięciny i ewentualnie chili. Skrop sokiem z cytryny i zwiń placki w ruloniki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA