Jagnięce churrasco z zielonym molé

Jagnięce churrasco z zielonym molé
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Zielone molé:
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 starte ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki cebuli cukrowej pokrojonej w drobną kostkę
  • ⅓ szklanki prażonych orzechów nanerczowych
  • ¼ łyżeczki prażonych i zmielonych nasion kminu
  • ¼ szklanki natki (samych listków)
  • ½ szklanki obranych, niesolonych pistacji
  • 4 zielone pomidory
  • 6 liści sałaty rzymskiej, po usunięciu środkowych grubych włókien
  • 4 papryczki chili serrano
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • sól
  • sok z 1 limonki
Do podania:
  • 4 porcje polędwiczek jagnięcych po 150 g
  • sól morska, do smaku
  • 1 pęczek rukwi wodnej
  • 100 g marynowanej papryczki chili jalapeño
  • 2 kolby kukurydzy, ugotowane w osolonej wodzie do miękkości
  • ¼ szklanki białej rzodkwi, pokrojonej w słupki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek o grubym dnie średnicy 22 cm. Wlej olej. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu, nie dopuszczając do zrumienienia.

Przełóż do blendera wszystkie pozostałe składniki molé oprócz soli i soku z limonki. Zmiksuj na gładką masę.

Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodaj zmiksowany sos. Dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania. Zostaw na 7-8 minut, na bardzo małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia, bo wtedy sos straci swój jaskrawozielony kolor. Przetrzyj sos przez bardzo drobne sito. Dodaj przyprawy i sok z limonki. Odstaw.

Rozgrzej mocno grill na węgiel drzewny. Posmaruj polędwiczki oliwą. Dopraw solą morską. Połóż na ruszcie. Posmaruj oliwą ugotowaną kukurydzę. Dopraw i połóż na ruszcie. Obróć kolby, gdy się zrumienią, aby uzyskały równomierny kolor. Opiecz mięso tak, jak lubisz. Przed podaniem odstaw na 5 minut.

Do podania skrój ziarna kukurydzy z kolby. Pokrój polędwiczki jagnięce na 6 plastrów, w poprzek włókien. Posmaruj podgrzany talerz zielonym molé. Ułóż porcję kukurydzy. Przybierz rukwią wodną. Na liściach rozłóż plastry polędwiczki. Udekoruj marynowanym czerwonym jalapeño i białą rzodkwią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA