Jabłko pieczone z lodami jogurtowymi

Jabłko pieczone z lodami jogurtowymi
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 5 jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 50 g cukru trzcinowego muscovado
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów pekanowych, rozgniecionych
  • 50 g masła, pokrojonego w małą kostkę
Sos karmelowy:
Lody jogurtowe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier, płatki owsiane, rodzynki i orzechy pekanowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ustaw na niej jabłka. Nakładaj w otwór w jabłku na przemian po trochu mieszaninę płatków z cukrem i z orzechami oraz masło. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż jabłka będą miękkie. Sprawdź po 20 minutach pieczenia.

Przygotuj sos karmelowy. Wymieszaj śmietanę i cukier. Dodaj cynamon, ziele angielskie i goździki. Wrzuć masło. Gotuj, cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje, ok. 10 minut. Podawaj z pieczonymi jabłkami i z mrożonym jogurtem.

Lody jogurtowe:
Odcedź serwatkę z jogurtu. Wymieszaj wszystkie składniki. Przelej do maszynki do lodów. Kręć, aż masa stanie się bardziej zwarta. Po wstawieniu jabłek do piekarnika, wstaw lody jogurtowe do zamrażalnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA