Jabłka smażone w cieście z cynamonem

Jabłka smażone w cieście z cynamonem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Składniki:
kilka jabłek
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki mleka
1 jajko
skórka starta z jednej pomarańczy
¼ łyżeczki cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej ubić widelcem mleko z jajkiem. Dodać skórkę z pomarańczy. Przelać do suchych składników. Wymieszać. Dodać cynamon i wanilię. Wymieszać. Jabłek nie obierać. Pokroić w cienkie słupki bez gniazd nasiennych. Jabłka wrzucać porcjami do ciasta. Wyjmować łyżką i smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Smażyć około dwóch minut. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać na papierowym ręczniku lub kratce.
Podawać na ciepło posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.


© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE