Jabłka i gruszki z sosem cytrynowo-waniliowym

Jabłka i gruszki z sosem cytrynowo-waniliowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:



Składniki syropu:
300 ml słodkiego, białego wina
100 g miałkiego cukru
skórka z 1 cytryny

Składniki deseru:
2 koksy
3 gruszki comice
nieco soku z cytryny

Składniki kremu:
3 żółtka
25 g miałkiego cukru
100 ml syropu z gotowania owoców
1 laska wanilii

Przygotowanie:
Ugotuj syrop: do rondla wlej białe wino, dosyp miałki cukier. Wrzuć skórkę z 1 cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Obierz jabłka, pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki pozostawiając kawałki ogonka, usuń gniazda nasienne. Zalej sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Wrzuć do wrzącego syropu. Przykryj pergaminem, gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut. Zdejmij z ognia, przestudź i ułóż w salaterce.

Przygotowanie kremu:
Do miski wlej żółtka, dodaj 25 g miałkiego cukru. Wlej 100 ml syropu z gotowania owoców. Dorzuć nasionka wydrapane z 1 laski wanilii. Ubijaj nad wrzątkiem, aż masa podwoi objętość. Gotowym sosem polej ugotowane owoce. Podawaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE