Indonezyjskie curry

Indonezyjskie curry
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

  • kilogram pokrojonej w kostkę koziny albo baraniny
  • posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekane kłącze imbiru
  • posiekane kłącze galangalu
  • posiekane kłącze kurkumy
  • 2 strączki kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonowej
  • 3 łyżki curry
  • 2 liście limetki kaffir
  • 2 posiekane chili
  • ćwierć filiżanki pasty z tamaryndowca
  • 2 filiżanki dowolnego bulionu
  • filiżanka śmietanki kokosowej
  • ćwierć pęczka kolendry
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • trawa cytrynowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso obsmażyć na oleju. Dodać liście limetki, cebulę, czosnek, anyż, kardamon, cynamon, chili, imbir, galangal, kurkumę, kolendrę, śmietankę kokosową, curry i bulion. Po 10 minutach gotowania dodać pastę z tamaryndowca i trawę cytrynową. Gotować przez 40 minut. Podawać z grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA