Imbirowe ziemniaki

Imbirowe ziemniaki
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Masło imbirowe:
1 szklanka masła
2 łyżki mielonego imbiru

Ziemniaki:
1 kg młodych ziemniaków, gotowanych w słonej wodzie i przekrojonych na połówki
2 łyżki masła imbirowego
sól

Masło imbirowe:
Podgrzej masło na niewielkim ogniu. Dodaj imbir i wymieszaj. Przelej do miski i wstaw do lodówki.
Po 5 min zamieszaj ponownie i wstaw do lodówki na kolejne 5 – 10 min, aż masło się zsiądzie.
Na blacie rozłóż folię. Na folię nałóż imbirowe masło. Zawiń masło w folię. Końce zwiń tak, jakby to był cukierek. Wstaw masło do lodówki.

Ziemniaki z masłem imbirowym:
Podgrzej masło imbirowe na niewielkim ogniu. Kiedy się roztopi, dodaj ziemniaki. Przewracaj ziemniaki, aż będą ciepłe i wymieszane z masłem imbirowym (ok. 5 min). Zdejmij z ognia i dopraw solą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE