Ichiban dashi

Ichiban dashi
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 kawałek suszonego kombu (około 10x10 cm)
  • 15 g płatków bonito

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wytrzyj kombu suchą ściereczką, aby pozbyć się brudu. Ale nie zetrzyj białych kryształków z powierzchni. Umieść kombu i zimną wodę w rondlu i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij kombu, kiedy zmięknie, zanim woda zacznie się gotować. Jeśli kombu się zagotuje, wywar będzie lekko gorzki. Zwiększ ogień i doprowadź wywar do wrzenia. Dodaj płatki bonito, odlicz 2 sekundy i wyłącz ogień. Odczekaj 2 minuty, aż płatki bonito opadną na dno. Zbierz ewentualny szum z powierzchni wywaru, ale nie mieszaj, bo zrobi się mętny. Przecedź wywar przez sitko wyłożone gazą albo mocnym, papierowym ręcznikiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA