Hummus z suszonymi na słońcu pomidorami

Hummus z suszonymi na słońcu pomidorami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 480 g gotowanej ciecierzycy
  • 2-5 łyżek tahini - pasty sezamowej
  • 2-5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych na słońcu pomidorów
  • 1½ cytryny (tylko sok)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksować ciecierzycę na niezbyt gładką masę. Dodać po dwie łyżki tahini, oliwy i starty czosnek. Zmiksować. 5-6 pomidorów zostawić do przybrania, a pozostałe dodać do masy wraz z niewielką ilością oleju, w którym się moczyły. Zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej tahini i oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Masę umieścić w misce, przybrać suszonymi pomidorami i podawać ze świeżymi warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA