Hummus pietruszkowy

Hummus pietruszkowy i cytrynowy zobacz Hummus pietruszkowy i cytrynowy 2018-08-13 12:58:25
Hummus pietruszkowy i cytrynowy
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej
  • natka pietruszki (4 doniczki)
  • 2 szklanki jasnej pasty tahini
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ½ świeżego, zielonego chili
  • sól
  • ⅔ szklanki lodowatej wody
  • do posypania: dobra oliwa, skórka otarta z cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, pietruszkę, chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, stopniowo dodać wodę. Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać świeżo startą skórką z cytryny i podawać z pieczywem lub warzywami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE