Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Przepis


Przygotowanie
Natrzeć 4 dobrze opieczone kromki wiejskiego chleba dużym ząbkiem czosnku. Przekroić na pół dojrzały pomidor i wycisnąć sok z pestkami. Natrzeć energiczne pomidorem kromki, aby pokryć chleb miąższem. (Zrobić to tuż przed podaniem, bo pomidor zwilża tost). Skropić dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia i posypać grubą solą, najlepiej morską. Podawać z plastrami szynki serrano, prosciutto lub kiełbasą chorizo. Do tej przystawki najlepiej pasuje wino Rioja.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE