Herbata po marokańsku

Herbata po marokańsku
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsypać herbatę do dzbanka (3 łyżki na duży dzbanek, czyli 5-6 szklanek). Wlać pół filiżanki wrzątku. Pozostawić przez 10 sekund, żeby listki herbaty się rozwinęły. Wylać wodę. Dodać do dzbanka miętę i cukier. Napełnić dzbanek wrzątkiem. Zaparzać przez kilka minut (kto woli mocniejszą herbatę – może ją doprowadzić do wrzenia i na kilka minut odstawić). Nie mieszać. Rozlać napar do 3 - 4 szklanek. Wlać z powrotem do dzbanka, żeby smaki się przenikały.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Karollo 7 lat temu

Zrobiłem sobie tą herbatę z zilonej cejlońskiej dilmah i wyszła super :) Uwielbiam takie eksperymenty ze smakiem :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE