Herbata masala

Herbata masala
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 350 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • lekko zmiażdżonych
  • duża szczypta nasion kopru włoskiego
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczki świeżego imbiru
  • obranego i z grubsza posiekanego
  • 1 herbata ekspresowa
  • cukier do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Powoli doprowadzić wodę i mleko z przyprawami i imbirem do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ilość płynu zmaleje do jednej szklanki. Włożyć herbatę i parzyć minutę. Przecedzić do szklanki, posłodzić i/lub posolić do smaku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kasiulak 7 lat temu

Brzmi całkiem smpatycznie, musze wypróbować jak wrócę do domu :) popytam może ktoś w klubie miłośników dobrej herbaty też próbował tego przepisu :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE