Herbata i półkruche ciastka

Herbata i półkruche ciastka
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przepis


Ciastka
225 g mąki
1 łyżeczka winianu potasu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
25 g masła
1 jajko
15 g cukru
150 ml mleka
mleko
dżem truskawkowy, skondensowana śmietana

Herbata
5 łyżeczek herbaty liściastej
woda

Do herbaty cukier, mleko, cytryna

Przygotowanie ciastek
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Przesiać do miski mąkę, sól, winian potasu i sodę. Dodać masło i wcierać palcami, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Zrobić dołek, wbić jajko i dodać cukier. Wszystko razem wymieszać palcami. Wlać mleko i wyrobić zwarte ciasto. Wyjąć ciasto na blat, grubo rozwałkować i okrągłą foremką wykroić 8 ciastek. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch ciastek mlekiem. Wstawić ciastka do piekarnika i piec 10 minut. Jeszcze ciepłe ciastka przekroić w poprzek na pół i przełożyć śmietaną i dżemem.

Przygotować herbatę
Wyparzyć imbryk wrzątkiem. Wsypać herbatę do ogrzanego imbryka, zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia na 5 minut. Rozlać herbatę do filiżanek, odcedzając fusy i serwować z cukrem, mlekiem i cytryną. Ułożyć ciastka na paterze i podać do herbaty.


© Paul Merrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE