Herbaciany sos BBQ

Herbaciany sos BBQ
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

Składniki:

  • 10 suszonych śliwek
  • 1 łyżka wędzonej herbaty lapsang
  • 1 szklanka wrzątku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 5 goździków
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili, z pestkami
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki whiskey
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki dobrego keczupu
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

W dużym kubku umieścić śliwki, dodać herbatę, a następnie zalać wszystko wrzątkiem. Przykryć spodeczkiem i parzyć przez 8 minut.
Po tym czasie wyjąć śliwki, a napar przecedzić przez sitko i nie wylewać.
Liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy.
Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę oraz whiskey i wszystko podsmażać przez 2-3 minuty.
Kiedy alkohol odparuje, dodać pozostałe składniki oraz herbaciany napar. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przelać do słoików.
Można marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw.
Przechowywać w lodówce do 14 dni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE