Gulasz z wołowiny i pieczarek

Gulasz z wołowiny i pieczarek
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis


Składniki:
1 kg wołowiny (rozbratel) bez kości, pokrojonej w kostkę
175 g suszonych prawdziwków moczonych przez 30 min w 750 ml letniej wodzie albo 450 g świeżych prawdziwków
70 g boczku
25 g masła lub oliwy
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
1 duża łyżeczka świeżych liści szałwii
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
½ łyżki mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
150 ml słodkiej sherry albo marsali
4 pomidory
750 ml płynu z moczenia prawdziwków
sok z ½ cytryny
1 łyżka stołowa posiekanej natki
250 ml czerwonego wina
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzej kociołek nad ogniem (albo rondel na kuchni), wrzuć masło albo wlej olej. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wrzuć do kociołka. Dodaj boczek i podsmaż na brązowo na małym ogniu. Dodaj cebulę, smaż na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Dorzuć czosnek. Starannie wymieszaj. Posyp mąką, wymieszaj, smaż przez 2-3 minuty, aż mąka wchłonie tłuszcz. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową i prawdziwki, wymieszaj. Dolej wszystkie płyny poza sokiem z cytryny. Następnie dorzuć pomidory. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu przez 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Odkryj, wsyp natkę, wlej sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 3

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE