Gulasz z owoców morza

Gulasz z owoców morza
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przepis


oliwa
1 czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
1 fenkuł
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka guajillo
3 – 4 pomidory
400 ml białego wina (np. pinot grigio)
500 g filetów z ryby (np. dorsz, żabnica)
200 g małży
200 g sercówek
4 duże nieobrane krewetki
2 świeże łagodne papryczki chilli
garść natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
1. Małże i sercówki opłukać i oczyścić z bisioru.
2. Cebulę obrać i pokroić na cienkie ćwierćplasterki. Seler posiekać. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę i seler, posolić, zamieszać, chwilę smażyć, dodać całe guajillo. Fenkuł przekroić na pół, usunąć głąb i posiekać (nać zachować), czosnek obrać i drobno posiekać, dorzucić oba składniki do garnka. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Pomidory pokroić w kostkę. Zwiększyć ogień pod garnkiem, wrzucić pomidory i wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty na małym ogniu.
4. Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Włożyć rybę, małże i krewetki do garnka, lekko przemieszać, przykryć i gotować 5 minut na małym ogniu.
5. Świeże chilli drobno posiekać i zmieszać z pół szklanki oliwy w miseczce, odstawić na chwilę. Nać pietruszki i fenkułu posiekać. Rozłożyć potrawę na talerze (wyrzucić małże, które się nie otworzą), posypać nacią, polać oliwą z chilli i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE