Gulasz wołowy

Gulasz wołowy
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.52)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg wołowych żeberek
  • pokrojonych na 5 cm kawałki
  • sól i pieprz
  • 3 cebule
  • posiekane
  • 3 marchewki
  • pokrojone na plasterki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pokrojone na kawałki
  • 1 główka czosnku
  • obrana
  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 3 listki laurowe
  • 3 gałązki tymianku

Kalkulator wag i miar

Przepis

W dużym garnku rozgrzej oliwę, dopraw mięso solą i pieprzem i porządnie obsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i odstaw na bok. Dodaj do garnka cebulę, marchewkę i selera naciowego, podsmaż, przy okazji zdeglasuj garnek. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i wino i zamieszaj. Dodaj bulion i obsmażone mięso. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości. Podawaj z puree ziemniaczanym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

margareta 7 lat temu

wszystko fajnie tylko wychodzi z tego zupa. butelka wina, 300ml bulionu!!!! do tego z mięsa wytapia się ok 150ml wody + 3 łyżki oliwy! Moim zdaniem szklanka czerwonego wina i szklanka bulionu + te wszystkie dodatki na 1 kg mięsa wołowego jest wystarczająca. Po 2,5 godziny gotowania na wolnym ogniu wychodzi gulasz 50%mięsa 50% sosu.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE