Gulasz po neapolitańsku

Gulasz po neapolitańsku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Cebulę obrać i grubo posiekać, wołowinę pokroić na kawałki średniej wielkości, żeberka podzielić na pół, kiełbasę pokroić na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucać partiami wołowinę, żeberka i kiełbasę i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę i wymieszać. Wlać wino, wymieszać i odparować jedną trzecią płynu. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy wodą i wlać do garnka. Dodać pomidory i bazylię, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym gazie przez 2 – 2,5 godziny, aż sos zrobi się gęsty i jedwabisty.
Mieszać od czasu do czasu i sprawdzać, czy się nie przypala, jeśli będzie za mało płynu, podlać winem lub wodą. Zdjąć z ognia i podawać z makaronem lub chlebem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE