Gulasz piwny

Gulasz piwny
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.63)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 125 ml oleju roślinnego
  • 135 dag łopatki
  • pokrojonej na duże kawałki
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • obrana i posiekana
  • 6 ząbków czosnku
  • obranych i pokrojonych na plasterki
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 butelki ciemnego piwa
  • 500 ml wywaru wołowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzać oliwę w dużym garnku o grubym dnie i z metalowym uchwytem (żeby można go było wstawić do piekarnika). Wrzucić kawałki mięsa, posypać solą i pieprzem i zrumienić. Kiedy będą porządnie zrumienione, wyjąć szczypcami i odłożyć. Wrzucić do garnka cebulę i zrumienić. Dodać czosnek i koncentrat pomidorowy, gotować mieszając przez kilka minut. Włożyć mięso z powrotem do garnka i podlać piwem i wywarem. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć szczelnie dopasowaną przykrywką i wstawić do piekarnika. Dusić powoli, aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos gęsty (ok. 1 godziny).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA