Gulasz meksykański

Gulasz meksykański
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 900 g wołowiny do duszenia, pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 obrane cebule, pokrojone w piórka
  • 10 obranych ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki, usunięte nasiona, pokrojone w 2,5 cm kostkę
  • 1 papryczka jalapeño, nasiona usunięte, rozgnieciona
  • 2 łyżki sproszkowanego chilli
  • 800 g całych pomidorów z puszki
  • 389 ml puszka fasoli pinto albo czarnej, odsączona i opłukana
  • 1 miarka mrożonej kukurydzy
  • 1 pęczek posiekanej kolendry

Kalkulator wag i miar

Przepis

Starannie obsmaż wołowinę. Najpierw osusz ją na papierowych ręcznikach kuchennych. Suche mięso lepiej się podsmaża. Na średnim do silnego ognia rozgrzej duży rondel o grubym dnie. Wlej dość tłuszczu, aby pokrył całe dno. Cienka warstwa nie wystarczy. Wrzuć tyle mięsa, żeby powstała jedna warstwa. Usmaż na brązowo ze wszystkich stron, dostosowując płomień, aby mięso skwierczało. Zwykle najlepszy jest średni ogień. Bądź cierpliwy, tylko teraz możesz wzbogacić smak o głęboki aromat przysmażenia, który później znajdziesz w sosie. Obsmażone mięso odłóż na talerz. Resztę wołowiny usmaż partiami. W razie potrzeby dolewaj olej. Do pustego, rozgrzanego rondla wrzuć cebulę, czosnek. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, zdrapując przysmażenia z dna. Smaż, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć czerwoną paprykę i papryczkę jalapeño. Dosyp chilli, dorzuć pomidory w z puszki, fasolę i mięso. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Gdy chcesz podawać, dorzuć mrożoną kukurydzę i kolendrę, wymieszaj i serwuj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE