Grzanki z niebieskim serem pleśniowym exmoor

Grzanki z niebieskim serem pleśniowym exmoor
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Grzanki
75 ml mleka
325 g sera Exmoor, może być inny ser z niebieską pleśnią
50 ml piwa
30 g mąki
2 żółtka
30 g bułki tartej
½ łyżki stołowej zmielonych ziaren gorczycy, można trochę mniej lub więcej
odrobina sosu Tabasco
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 kromki chleba tostowego
4 plasterki wędzonego boczku, upieczone na grillu lub patelni grillowej

Dekoracja
gotowy sos chutney ze słoika

Przygotowanie
Podgrzej w rondlu mleko, lecz nie doprowadzaj do wrzenia. Wrzuć do mleka pokruszony ser i mieszaj, aż się roztopi. Dodaj piwo, zmieloną gorczycę, sos Tabasco, mąkę i bułkę tartą. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą, następnie zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Dodaj żółtka, dopraw solą i czarnym pieprzem. Opiecz na grillu (można użyć karbowanej patelni grillowej) chleb z obu stron i wyłóż na talerz. Połóż nań grillowany boczek i polej uprzednio przygotowaną mieszaniną. Włóż do piekarnika na kilka minut, na górną półkę, niech się ładnie zrumieni. Podawaj z łyżką sosu chutney.


© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE