Gruszki w sosie szafranowym

Gruszki w sosie szafranowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kucharze świata (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Deser godny Midasa – gruszki gotowane w soku pomarańczowym z szafranem stają się złote. Nadziewane są mieszanką serka mascarpone, bitej śmietany i pokrytych karmelem pistacji. Gotowane gruszki są bardzo delikatne – ostrożnie!


Karmelizowane pistacje
¼ szklanki cukru pudru
50-60 łuskanych pistacji

Pozostałe składniki
4 gruszki
¾ szklanki cukru
1 l soku pomarańczowego
4 g sproszkowanego szafranu
1 opakowanie serka mascarpone lub twarożku
½ szklanki ubitej na sztywno śmietany
12-15 pręcików szafranu
1 łyżka stołowa zielonego, grubo zmielonego pieprzu
2 rozkrojone wzdłuż laski wanilii
4 łodyżki mięty
½ szklanki uprażonych płatków migdałów

Przygotowanie pistacji w karmelu
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Orzeszki wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i prażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika – wysypujemy pistacje na natłuszczoną patelnię i studzimy, a następnie siekamy lub miażdżymy na małe kawałki. Orzeszki można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie gruszek
Owoce obieramy, zachowując ogonki. Od spodu usuwamy gniazda nasienne. Wstawiamy gruszki do rondla, wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, szafran sproszkowany oraz kilka jego pręcików. Płyn powinien zakrywać owoce. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż zaczną mięknąć. Odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej, a następnie nie wyjmując z płynu – przykrywamy folią i wstawiamy na 24 h do lodówki.

Przygotowanie deseru
Mieszamy serek z bitą śmietaną i połową pokruszonych pistacji. Osączamy gruszki, zachowując płyn. Każdą kroimy poziomo na pół, wypełniamy serową mieszanką i kilkoma kawałkami pistacji. Przykrywamy górną połową – nadzienie powinno stworzyć grubą warstwę między obu częściami. Przygotowane w ten sposób gruszki można przechowywać w lodówce aż do momentu podania. Każdą gruszkę kładziemy na talerzu, polewamy pomarańczowo-szafranowym sosem, posypujemy pręcikami szafranu, tłuczonym zielonym pieprzem i ozdabiamy płatkami migdałów, kawałkami laski wanilii i łodyżką mięty.

© Emmanuel Bassoleil

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA