Grochówka z boczkiem

Grochówka z boczkiem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.59)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Składniki
10 plasterków boczku, drobno pokrojonych
1 duża cebula, posiekana
2 marchewki, obrane i drobno pokrojone
2 łodygi selera naciowego, umyte i drobno pokrojone
5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
2 szklanki suszonego grochu
8 szklanek bulionu z kurczaka albo warzywnego
2 liście laurowe
1 łyżka listków rozmarynu
sól i pieprz
2 szklanki mrożonego groszku
1 łyżka dowolnego octu winnego

Przygotowanie
W dużym stalowym garnku podsmaż pokrojony boczek na sporym ogniu. Kiedy zrobi się brązowy i chrupki, zlej nadmiar wytopionego tłuszczu, zostawiając ok. 2 łyżek w garnku. Dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek. Podsmażaj przez kilka minut mieszając. Wsyp groch, wlej bulion i dodaj liście laurowe oraz rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aż zrobi się zawiesista i gęsta, a groch będzie miękki. Dodaj mrożony groszek i zamieszaj. Dodaj ocet winny i dopraw grochówkę do smaku solą i pieprzem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE