Grillowany łosoś z cebulą w balsamicznej glazurze

Grillowany łosoś z cebulą w balsamicznej glazurze
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Ilość osób:
6

Przepis

Cebula w balsamicznej glazurze:
2 łyżki oliwy
2 duże cebule, pokrojone na plasterki
1/3 szklanki octu balsamicznego
sól i pieprz

Łosoś:
½ szklanki octu balsamicznego
2 gałązki świeżego rozmarynu
6 filetów z łososia bez ości (po 115 g)
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w szerokim płaskim rondlu na małym ogniu i dodaj cebulę. Podduś ją, często mieszając, aż płyn odparuje (20 min). Wlej do rondla połowę octu balsamicznego. Kiedy ocet zostanie wchłonięty, dolej resztę i ponownie odparuj, aż powstanie gęsta glazura. Dopraw do smaku i odstaw na bok. Rozgrzej grill. Odparuj ocet balsamiczny z rozmarynem w małym rondlu, aż zmieni się w gęstą glazurę (ok. 8 min) i odstaw na bok. Natłuść oliwą filety z łososia i dopraw solą i pieprzem. Grilluj najpierw skórą do góry przez 4 min, następnie obróć o 90 stopni C i piecz kolejne 4 min. Odwróć filety na drugą stronę i piecz kolejne 8 minut. Posmaruj filety balsamiczną glazurą na 5 min przed końcem grillowania. Podaj łososia z glazurą balsamiczną nałożoną obok.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE