Grillowany kurczak z ziołami prowansalskimi

Grillowany kurczak z ziołami prowansalskimi
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis


Marynata z ziół prowansalskich:
¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru
1 łyżeczka świeżej lawendy
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
4 filety z piersi kurczaka (po 170 g), najlepiej ze skórą

Przygotowanie:,/b>
Mocno rozgrzej patelnię grillową. Zmiksuj w malakserze cebulę, zioła, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu na gładkie purée. Natrzyj filety marynatą i grilluj około 15 minut z każdej strony, w połowie każdego kwadransa obracając je o 90°.

© Anna Olson


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE