Grillowany kurczak z cytryną i chili

Grillowany kurczak z cytryną i chili
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • kurczak z wolnego chowu podzielony na 8-10 części
  • 3 cytryny pokrojone na 6 kawałków
  • 4 papryczki chili
  • 2 posiekane czerwone cebule
  • 4 starte ząbki czosnku
  • starte kłącze imbiru
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka natki kolendry
  • ćwierć filiżanki octu z sherry (lub innego słodkiego octu)
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Składniki połączyć. W powstałej marynacie umieścić kawałki kurczaka i odstawić na co najmniej 12 godzin. Zamarynowane mięso zamknąć w kratce do grillowania ryb, a następnie upiec. Udekorować kolendrą, pietruszką, dymką i chili. Skropić oliwą i sokiem z cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE