Grillowany kurczak Nagoja w wersji oyakodon

Grillowany kurczak Nagoja w wersji oyakodon
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 filety z udek kurczaka Nagoja, ze skórą (lub innego kurczaka z wolnego wybiegu)
  • 8 jaj kurczaków z wolnego wybiegu (najlepiej Nagoja)
  • 1 szklanka pokrojonego pora japońskiego (można zastąpić zwykłym porem lub brązową cebulą)
  • 4 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 4 łyżki drobno pokrojonego nori
  • 8 szklanek gotowanego ryżu krótkoziarnistego, do serwowania
Yakitori Tare:
  • 300 ml sosu sojowego
  • 100 ml sake
  • 100 ml mirinu
  • 150 g cukru
Sos oyakodon:
  • 500 ml bulionu z kurczaka (najlepiej z kości kurczaka Nagoja)
  • 200 ml sosu sojowego
  • 100 ml sake
  • 100 ml mirinu
  • 40 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na Yakitori Tare i sos oyakodon umieść w osobnych rondlach i mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

Grilluj udka powoli przez 6-8 minut, aż będą prawie całkowicie upieczone. W połowie procesu gotowania zanurz każde udko w Yakitori Tare i połóż z powrotem na grillu. Tuż przed końcem powtórz czynność, aby sos się ładnie przypiekł na mięsie. Odstaw kurczaka na 5 minut, a potem pokrój go na 2,5-centymetrowe kawałki. Kurczak powinien być jeszcze lekko różowy w środku, ale dogotuje się w sosie oyakodon.

Na patelnię wlej 1,5 szklanki sosu oyakodon, 1 pokrojony filet i ¼ szklanki pokrojonych porów. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Dodaj 2 ubite jajka i mieszaj, aż się lekko zetną. Połóż miękkie jajka i kurczaka w misce zawierającej 2 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu, posyp łyżką posiekanej dymki, nori i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA