Grillowany bakłażan z ricottą

Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 45 minut
Składniki:
- 1 średni bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- oliwa extra vergine
- 1 filiżanki ricotty
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 1 filiżanki startego parmezanu
- szczypta płatków chili
- sól
- 1 bagietka pokrojona ukośnie w kromki
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Plastry bakłażana obficie posmaruj oliwą i oprósz solą. Umieść je na rozgrzanym grillu. Opiekaj z obu stron aż staną się miękkie, plastyczne i ładnie zrumienione. Zdejmij z grilla i ostudź. Kiedy już nie będą parzyć, pokrój je w grubą kostkę i umieść w misce. Dodaj ricottę, ocet, oregano, parmezan oraz płatki chili i zamieszaj. Dopraw solą. Na grillu z obu stron opiecz kromki pieczywa. Natrzyj każdą kromkę surowym czosnkiem i lekko posmaruj oliwą.
Nakładaj bakłażan na kromki pieczywa.
Nakładaj bakłażan na kromki pieczywa.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania wegetariańskie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze