Grillowane pieczarki z ryżem, sosem cebulowym i czutney’em daktylowo-figowym

Grillowane pieczarki z ryżem, sosem cebulowym i czutney’em daktylowo-figowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Przepis

Ryż
1 ½ szklanki (375 ml) ryżu basmati
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) pasty curry biryani
1 łyżeczka (5 ml) mielonego kardamonu
½ łyżeczki (2 ml) mielonych goździków
½ szklanki (125 ml) suszonych porzeczek
½ szklanki (125 ml) prażonych orzechów nerkowca
½ szklanki (125 ml) prażonych nasion dyni
½ szklanki (125 ml) posiekanych moreli
½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek
½ szklanki (125 ml) posiekanej kolendry
½ szklanki (125 ml) posiekanej mięty

Przygotowanie
Wypłukać ryż, aż woda będzie czysta, namoczyć 10 minut w ciepłej wodzie i odcedzić. Ugotować w dużym garnku osolonej wody aż będzie miękki – około 6 minut. W rondelku roztopić masło, dodać pastę curry, kardamon i goździki. Dodać osączony ryż i starannie wymieszać. Trzymać w cieple.
Przed podaniem wymieszać z porzeczkami, orzechami, nasionami dyni, morelami, szalotkami, kolendrą i miętą.

Pieczarki
6 dużych, obranych pieczarek
2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek
gruboziarnista sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Pieczarki posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię i ułożyć na niej grzyby kapeluszami ku dołowi. Smażyć 3 minuty. Pieczarki obrócić i smażyć 2 minuty. Podawać na podłożu z ryżu, z sosem cebulowym i czutney\'em.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE