Grillowane krewetki z jogurtem i miętą

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania z grilla
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 czerwone chili bez pestek
  • drobno posiekane
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • posiekane
  • duży kawałek kłącza imbiru pokrojony na plasterki
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • po szczypcie nasion kminu i kolendry
  • duża szczypta mielonej kurkumy
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżych liści mięty
  • mała puszka gęstej śmietanki kokosowej
  • 2 garście surowych
  • obranych i oczyszczonych dużych krewetek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż do malaksera chili, czosnek, pieprz, kmin, kolendrę i kurkumę i zmiksuj. Dodaj świeżą kolendrę i miętę oraz śmietankę kokosową i zmiksuj na w miarę gładką, gęstą pastę z małymi drobinami przypraw. Rozrzedź ją taką ilością wody, żeby pokryła krewetki. Wymieszaj w misce pastę z krewetkami, przykryj folią i odstaw, żeby się marynowały – nawet całą noc. Przed podaniem mocno rozgrzej patelnię grillową. W tym czasie wymieszaj dressing z jogurtu, skórki z limonki, kolendry i mięty. Rozłóż krewetki na rozgrzanej patelni i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż przestaną być szkliste i zrobią się różowe. Podawaj natychmiast z dressingiem i odłożonymi liśćmi mięty. W ten sam sposób można marynować kurczaka albo ryby.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE