Grillowane jabłka z fenkułem

Grillowane jabłka z fenkułem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Ilość osób:
6

Przepis


Winegret żurawinowy:
1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
5 łyżek oleju roślinnego
sól i pieprz

Reszta składników:
2 jabłka kortland (lub macintosh)
½ główki kopru włoskiego (fenkułu)
2 łyżki oleju roślinnego
sałata radicchio

Przygotowanie:
Przygotuj winegret żurawinowy: uduś na małym ogniu żurawinę z cukrem, cebulą i rozmarynem w ½ szklanki wody, aż owoce żurawiny popękają (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury otoczenia. Wymieszaj z musztardą, a następnie powoli dolej olej. Dopraw do smaku.
Rozgrzej grill na dużym ogniu. Usuń z jabłek gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm (nie obieraj). Pokrój fenkuł na podobnej grubości plastry, nie usuwając głąba. Posmaruj plastry jabłek i fenkuła olejem za pomocą pędzla. Grilluj plastry jabłka i fenkułu, aż lekko się przypieką z obu stron, lecz pozostaną chrupkie (w sumie ok. 4 min).
Rozłóż liście sałaty na półmisku, a na nich plastry jabłek i fenkułu. Nałóż łyżką winegret żurawinowy i od razu podawaj.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE