Grillowana ryba z owocową salsą

Grillowana ryba z owocową salsą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przepis


Składniki:
4 sztuki czerwonego lucjana lub makreli (300 g) lub 12-16 sardynek
sól
oliwa

Salsa:
¼ ananasa
1 mango
1 duży pomidor
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki goździków
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
garść natki kolendry
1 czerwone chilli
oliwa
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Ryby oskrobać z łusek i wypatroszyć. Posolić (także wewnątrz). Posmarować oliwą.
2. Zrobić salsę: ananas obrać i wykroić rdzeń, mango obrać i skroić miąższ z pestki, owoce i pomidor pokroić w kostkę. Dodać goździki i sok z cytryny, wymieszać. i odstawić na bok.
3. Wsypać cukier na patelnię, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 30 sekund. Dodać owoce z przyprawami, zamieszać i zdjąć z ognia. Posiekać kolendrę, pokroić chilli w cienkie paski (ew. usunąć pestki), oba składniki wrzucić do owoców, polać oliwą i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Położyć ryby na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i piec po 5 minut z obu stron.
5. Rozłożyć ryby na talerze, na każdą nałożyć porcję salsy i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE