Greckie ciasto z kremem waniliowym

Greckie ciasto z kremem waniliowym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 2.30
Seria kulinarna:
Niewolnicy Kambuza (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Przepis



Składniki
350 g ciasta filo
600 ml mleka
250 g drobnego cukru
6 jaj
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g mielonych migdałów
600 ml śmietany kremówki
180 g roztopionego masła

Potrzebne
Pędzelek, owalna forma do pieczenia 20x28 cm, rondel, ubijaczka

Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłożyć formę połową płatów ciasta filo, po jednym, każdą warstwę smarować roztopionym masłem.Zagotować mleko z cukrem. Do dużej miski wbić jajka, dodać wanilię, migdały i śmietanę, ubić na gładką masę. Wlać gorące mleko do masy jajecznej i dokładnie wymieszać, przelać ponownie do rondla i gotować na wolnym ogniu dopóki, mieszanka nie zgęstnieje, musi mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Polać sosem ciasto filo. Ułożyć pozostałe płaty ciasta, każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Posmarować roztopionym masłem wierzch i piec godzinę, dopóki ciasto się nie przyrumieni na złoto-brązowy kolor, a nadzienie nie zetnie. Wyjąć ciasto z pieca i odstawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Podawać zimne.

© Melissa Love

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE