Grecka sałatka pomidorowa - wersja spiętrzona

Grecka sałatka pomidorowa - wersja spiętrzona
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Przepis


Dressing z oliwy i cytryny
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sałatka pomidorowa
4 pomidory (po 200 gramów) z łodyżką
1 nie obrany ogórek, pokrojony na plasterki grubości 0,5 cm
8 plasterków czerwonej cebuli o grubości 0,3 cm i takiej samej średnicy, jak pomidor
gruba sól morska
120 gramów sera feta, okrojonego na plasterki grubości 0,5 cm i takiej samej średnicy, jak pomidor
24 oliwki (mieszanina czarnych konserwowanych w oliwie i kalamata)
2 łyżki świeżych listków oregano, do przybrania

Przygotowanie dressingu
W miseczce wymieszać wszystkie składniki.

Przygotowanie sałatki
Ostrym nożem skroić plasterek pomidora razem z łodyżką. Zachować „czapeczkę” na później. Skroić cienki plasterek z piętki pomidora, aby stał prosto po dodaniu kolejnych warstw. Pokroić pomidora w poprzek na 5 plastrów o grubości 0,8 cm. (Należy je pokroić i ułożyć tak, aby później można je było połączyć w całość.) Na środku każdego z czterech talerzyków ustawić dolny plaster pomidora. Przykryć plasterkami ogórka i plasterkiem cebuli. Posypać solą morską i skropić dressingiem. Położyć kolejny plaster pomidora. Przykryć plasterkiem fety i polać ser ½ łyżeczki dressingu. Położyć kolejny plaster pomidora i przykryć plasterkami ogórka i cebuli. Skropić odrobiną dressingu. Dodać czwarty plaster pomidora z otworem po łodyżce. Włożyć z powrotem „czapeczkę” z łodyżką, aby pomidor ładnie wyglądał. Pozostały ser i oliwki rozłożyć równomiernie na talerze wokół faszerowanych pomidorów. Pomidory posypać solą morską i skropić dressingiem. Przybrać listkami oregano. Podawać na zimno, lecz nie schładzać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE