Gratin dauphinois à la Jean de Vienne

Gratin dauphinois à la Jean de Vienne
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • do smaku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • do smaku
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • obrane i zmiażdżone
  • 350 g dojrzałego sera (cheddar
  • gruyère
  • ementaler albo beaufort)
  • startego na tarce
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 100 ml tłustego mleka
  • masło do natłuszczenia naczynia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 160°C. Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać, i pokroić w cienkie plastry (2-3 mm grubości). Przełożyć do dużej miski razem ze skrobią, która wydzieliła się podczas krojenia. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry i kminem, dodać tymianek i liście laurowe, czosnek i ser. Dokładnie wymieszać. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 45 – 60 minut, do zrumienienia wierzchu, sprawdzając czubkiem noża, czy ziemniaki są dostatecznie miękkie. Jeśli w trakcie pieczenia śmietanka zacznie się warzyć, zmniejszyć temperaturę. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, drobiu, dziczyzny lub ryb. Aby skrócić czas pieczenia, można przed wstawieniem do piekarnika doprowadzić masę do wrzenia w rondlu na kuchence. Gratin jest najsmaczniejsze po odgrzaniu na drugi dzień.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE