Granita na puree z jabłek

Granita na puree z jabłek
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Granita
900 g miękkich jabłek
2 szklanki cydru z jabłek
2 szklanki wody
2 łyżki cukru

Puree z jabłek
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki wody
¼ szklanki kwaśnej śmietany
około 2 łyżki calvadosu (brandy z jabłek, do wyboru)

Przygotowanie granity
Obrać jabłka. Zachować skórkę z dwóch jabłek. Pozostałe odłożyć na piure. Zemleć skórkę w malakserze. Przełożyć do rondla. Wlać cydr i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił. Mieszaninę przelać do miski i na kilka godzin wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu zamieszać. Granita jest gotowa do podania, kiedy przbierze konsystencję zmrożonych kryształków.

Przygotowanie puree z jabłek
Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla. Wlać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż jabłka się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę. Wymieszać mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem nałożyć piure do osobnych pucharków lub do jednej większej miski. Na wierzchu umieścić granitę i skropić calvadosem.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE