Gougeres

Gougeres
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Martha piecze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:,/b>
5 dużych jaj
115 gramów masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 miarka mąki
1 ½ miarki drobno startego sera Gruyere, oraz ¼ miarki sera do posypania
¼ miarki drobno startego sera Parmezan
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
¼ łyżeczki papryki
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Odstawić. Ubić 1 jajko z łyżeczką wody. Odstawić. W średnim rondlu zmieszać 1 miarkę wody z masłem, solą i cukrem umiarkowanie podgrzewając. Zagotować i odstawić. Drewnianą łyżką dodać mąkę energicznie mieszając aż grudki znikną. Ponownie umiarkowanie podgrzać masę, gotować ok. 4 minut ciągle mieszając aż masa będzie się odklejać od ścianek i utworzy warstwę na dnie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać 2 rodzaje serów, zioła i przyprawy. Wymieszać drewnianą łyżką i chłodzić przez 3 minuty. Dodać po jednym pozostałe jajka, energicznie mieszając po każdym dodaniu, aby składniki się połączyły. Przełożyć ciasto do torby z końcówką do wyciskania ok 1,5 cm. Formować kulki wielkości około 4 cm, wygładzić powierzchnię palcami. Posmarować jajkiem z wodą i posypać pozostałym serem Gruyere. Piec aż kulki zyskają złocisty odcień, około 20-25 min. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Martha Stewart


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE