Gotowane małże

Gotowane małże
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.111)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 2 ¼ kg małży Little Neck najlepiej w siatkowym worku
  • opłukanych z piasku
  • 2 ¼ kg muli
  • najlepiej w siatkowym worku
  • dobrze opłukanych
  • 8 kolb kukurydzy
  • bez łusek
  • przekrojonych na pół
  • 8 ulubionych kiełbasek
  • drewna jabłoni na podpałkę
  • 1 1/3 kg młodych czerwonych ziemniaków lub większych pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 8 żywych homarów
  • bez gumek na szczypcach
  • 4 szklanki wody lub całą butelkę wina albo 2-3 butelki piwa

Kalkulator wag i miar

Przepis

Znaleźć bardzo duży (25 l) garnek ze szczelną pokrywką lub dwa mniejsze. Składniki układać warstwami zaczynając od tych o najdłuższym czasie gotowania. Zacząć od ziemniaków i kiełbasek. Potem mule, małże, kukurydza i na końcu homary. Na koniec wlać 4 szklanki wody lub całą butelkę wina albo 2-3 butelki piwa. W międzyczasie rozpalić spore ognisko. Poczekać aż wygaśnie i powstanie gruba warstwa żaru. Przygotować nad paleniskiem grill na tyle duży, żeby się na nim zmieścił garnek. Świetnie się sprawdzają pręty zbrojeniowe. Zgarnąć węgle bezpośrednio pod garnek i gotować. Gotować na parze około 30-60 minut, wszystko zależy od stopnia rozgrzania żaru. Danie jest gotowe, kiedy homar ma jasnoczerwony kolor, małże i mule otworzyły się, kukurydza i ziemniaki zmiękły, a kiełbaski ugotowały się całkowicie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE