Gorzko-słodki mus pomarańczowy z posypką

Seria kulinarna:
Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Spód
10 deka pokruszonych, dowolnych herbatników
25 gramów margaryny
łyżka niskocukrowej marmolady
30 gramów posiekanych migdałów

Krem
4 jajka
20 gramów cukru
25 gramów żelatyny lub roślinnego zamiennika
250 ml śmietany/jogurtu/serka

Przygotowanie ciasta
Ubijamy żółtka z cukrem, stawiamy naczynie z masą na garnku z gorącą wodą i dalej ubijamy, by straciły charakterystyczny zapach. Odstawiamy, by przestygły. W rondelku roztapiamy margarynę i marmoladę, dodajemy migdały oraz herbatniki i mieszamy żeby wszystko razem się połączyło. Mieszankę przekładamy do osiemnastocentymetrowej tortownicy z wyjmowanym dnem. Ugniatamy, formując spód i odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowanie kremu
Żelatynę rozpuszczamy w soku z pomarańczy, podgrzanym w gorącej wodzie.
Kogel-mogel przekładamy do miski. Wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy. Do masy dodajemy śmietanę, chudy jogurt lub serek homogenizowany – lub kombinację tych trzech produktów. Mieszamy wszystko razem. Dodajemy skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wlewamy chłodną żelatynę lub jej ekwiwalent. Znów mieszamy. Ostatnim składnikiem deseru są ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie łączymy ją z kremem. Krem wylewamy na wystudzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Posypujemy wierzch drobno pokruszoną twardą masą, zrobioną z cukru trzcinowego, syropu cukrowego i masła, wymieszaną z odrobiną świeżej skórki pomarańczowej.

© Jenny Bristow

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE