Gorący sos krówkowy

Gorący sos krówkowy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przepis


Skłaniki:
340 g cukru w dużych kryształkach
85 g cukru trzcinowego
100 g kakao w proszku
30 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
400 g mleka skondensowanego
250 ml wody
2 łyżki masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Wsyp do rondla oba rodzaje cukru, kakao, mąkę i sól. Wlej mleko skondensowane, wodę oraz masło i powoli doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając. Gotuj 5 minut. Zdejmij sos z ognia i odstaw, żeby trochę przestygł. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Podawaj z lodami waniliowymi.

© Nigel Slater

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE