Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis


Naleśniki
170g zwykłej mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
110g drobno mielonego cukru
2 jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej
275ml mleka
kawałek masła

Do podania
2 pojemniczki malin
150ml syropu waniliowego
250ml lodów waniliowych

Przygotowanie
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej mleko i wyrób ciasto rózgą, aż będzie gładkie; nie wyrabiaj jednak zbyt długo. Rozgrzej na patelni typu non-stick odrobinę masła i usmaż na nim naleśniki. Na jeden naleśnik potrzeba około 3 łyżki ciasta. Smaż naleśniki aż nabiorą złotego koloru i przewróć na druga stronę. Usmażone, ułóż na dużym talerzu i utrzymuj w cieple. Na drugiej patelni podgrzej ostrożnie maliny z syropem waniliowym. Polej tym naleśniki, a na górę daj lody waniliowe.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE