Gołąbki z liści winogron

Gołąbki z liści winogron
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przygotowanie:

Nadzienie
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 cebuli, posiekanej
1 puszka siekanych pomidorów
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 łyżki cynamonu
2 łyżki suszonej mięty
garść natki pietruszki, posiekanej
1 kg mielonej wieprzowiny
sok z 1,5 cytryny
szklanka ryżu

liście winogron, jeżeli są z zalewy, to przepłukane; jeżeli świeże, to sparzone wrzątkiem i odsączone
sok z 1 cytryny

Przygotowanie
Postaw garnek na średnim ogniu, wlej do niego oliwę i wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pomidory i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, cynamon, miętę i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dodaj mięso i obsmaż je lekko. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj. Zdejmij farsz z ognia i odstaw go na bok, żeby trochę przestygł. Weź jeden liść i połóż go wierzchnią, błyszczącą stroną na dół. Nałóż łyżkę farszu i nadaj mu lekko podłużny kształt. Załóż boki liścia i zawiń w niego farsz. Gotowy gołąbek przełóż do naczynia do zapiekania. Powtórz to samo, aż skończy ci się farsz. Pozostałymi liśćmi przykryj gołąbki w naczyniu. Skrop z wierzchu sokiem z cytryny i przyciśnij dolmany talerzem. Podlej wodą, aż do krawędzi naczynia, przykryj folią aluminiową, lub szczelną pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez godzinę. Dolmany można podawać na ciepło i na zimno.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE