Gofry kukurydziano-cytrynowe

Gofry kukurydziano-cytrynowe
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis


Syrop truskawkowo-rabarbarowy
2 szklanki świeżego lub mrożonego rabarbaru
2 szklanki truskawek bez szypułek, pokrojonych na ćwiartki
1 szklanka cukru
½ szklanki białego syropu kukurydzianego
1 szklanka wody
1 laska wanilii

Gofry
1¼ szklanki mąki
½ szklanki grysiku kukurydzianego
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki z cytryny
½ łyżeczki soli
1¼ szklanki maślanki
½ szklanki oleju roślinnego
2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek

Przybranie
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki drobnego cukru
1 szklanka truskawek pokrojonych w ćwiartki
cukier-puder

Przygotowanie syropu
Przekroić wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Zagotować na średnim ogniu wodę z syropem kukurydzianym, cukrem, rabarbarem, 1 szklanką truskawek, ziarenkami i strączkiem waniliowym. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min, aż rabarbar zmięknie, a syrop zrobi się różowy. Zdjąć z ognia i przecedzić. Dodać pozostałą szklankę truskawek i ostudzić syrop.

Przygotowanie gofrów
Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Zmieszać w misce mąkę, grysik, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać za pomocą trzepaczki maślankę z olejem i żółtkami. Połączyć sypkie i płynne składniki i zamieszać trzepaczką, żeby się połączyły, ale niezbyt intensywnie – ciasto może być grudkowate. Ubić miękką pianę z białek i delikatnie zmieszać z ciastem. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać ok. 1/3 szklanki ciasta na 1 gofra. Zamknąć gofrownicę i smażyć, aż przestanie się z niej wydobywać para (ok. 4 min, zależnie od rodzaju urządzenia). Gotowe gofry przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w piekarniku.

Ubić śmietanę i zmieszać z cukrem. Nakładać po 2 gofry na talerzyk i przybrać je śmietaną oraz syropem z truskawkami. Oprószyć cukrem-pudrem.


Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE